ГЕРБ обвини БСП в план за умишлено проваляне на броенето на

...
ГЕРБ обвини БСП в план за умишлено проваляне на броенето на
Коментари Харесай

ГЕРБ заподозря БСП в опит за саботаж на изборите чрез усложнени протоколи |

ГЕРБ упрекна Българска социалистическа партия в план за съзнателно пропадане на броенето на бюлетините на парламентарните избори на 4-ти април.

Това, съгласно ръководещите, ще стане с помощта на мощно усложнените протоколи, които ще би трябвало да попълнят секционните комисии. Сметките в протоколите са двойно повече, в сравнение с са били до момента, има доста непотребни редове и нанасяне на така наречен контроли. Освен това протоколите са подредени в водоравен, а не в досегашния отвесен ред и това ги прави по-трудни за инспекция, оповестиха от ГЕРБ на брифинг в централата на партията през днешния ден.

Като съответен провинен за това от ГЕРБ показаха представители на Българска социалистическа партия в ЦИК, а поименно бе упрекнат Емил Войнов - началник на работната група за правене на протокола.

Според ГЕРБ задачата на усложняването на протоколите е да се сътвори безпорядък при боренето, чувство у гласоподавателите, че резултатът е килнат и в резултат на това - конституционна рецесия.

" Днес би трябвало да сигнализираме за проблем, който, за жалост, е оттатък контрола на Народното събрание и отвън контрола на държавното управление. Казус, който неимоверно ще усложни и затрудни изборния развой и по-специално броенето и отчитането на резултатите ", съобщи при започване на брифинга Томислав Дончев. 

Така структуриран, протоколът в този тип е неразбираем, замайващ, с безсмислени данни и сложен за попълване, показаха от ГЕРБ. Досега протоколите, които секционните комисии попълнят при броене на бюлетините, постоянно са били с отвесни редове. Хоризонталната класификация даже чисто образно обърква, настояват от партията.

Има, припомниха те.

Според ГЕРБ протоколите съдържат ненужно доста цифри и данни и непотребни контроли - точка 6.1 да вземем за пример е идентична с т. 7.1. В протоколите има и сигнатури, които се употребяват за пръв път. За пръв път е и подредбата наопаки - недействителните гласове са сложени пред действителните, а действителните се означават в девет графи с близко наличие. Разписката от машинното гласоподаване е над три метра, с отвесно ситуирана класификация - назад на протокола, означиха от ГЕРБ.

Усложнени са и графите за преференциите: първо би трябвало да се вкара едно число за гласовете без преференции, в идната рубрика - за какъв брой листи има преференциални гласове, след това - брой преференции.

Става въпрос за огромен размер цифри, за над 500 сумирания в един протокол. Самият протокол е от 20 страници. Това ще е изключително огромен проблем в София, където се явяват максимален брой претенденти, продължиха да изброяват минусите представителите на ръководещата партия.

Те изразиха опасения, че това ще докара до безпорядък в изборната нощ, че комисиите ще се забавят доста при предаване на протоколите, а " Информационно обслужване " ще би трябвало да сметне над 10 млн. цифри даже при безупречно попълнени протоколи.

Десислава Атанасова разяснява, че членове на ЦИК от квотата на БСП са подготвили протокол, по който не е спазено опростеното предписание от Изборния кодекс. Тя уточни и различен образец - попълването на броя на недействителните гласове. Сега той няма да е в една обща рубрика, а разграничен по кандидатски листи и брой преференции.

" Апелираме ЦИК да вземе друго решение ", сподели Атанасова.

Красимир Ципов уточни Емил Войнов като персонално виновен за това и попита кой ще поеме отговорността.

" Дали това не е целеустремен удар против прозрачността на изборния митинг ", попита Ципов.

Той съобщи, че дъщерята на Емил Войнов на локалните избори през 2019 година е взела вкъщи истинския протокол, предала го е на татко си, след което той опитал да направи полемика, с цел да внесе подозрение за честността на изборите.

" Не мога да допускам, че това е инцидентно, това е преднамерено ", съобщи Томислав Дончев. Според него задачата е безпорядък при броенето.

" Имаме предизборни поръчки от партийни централи, от президентството, че изборният развой ще бъде злепоставен, килнат ", сподели още той. И вметна, че " другата седмица ще приказваме " и за опити за провокации на районно равнище.

Според него първата цел е лична и политическа реабилитация на изгубилите, а другата - дълбока конституционна рецесия, в която огромна част от жителите да не имат вяра, че това е резултатът.

Преди дни представителят на ЦИК Димитър Димитров предизвести в телевизионно изявление, че , където се явяват най-вече претенденти. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР